Search

| ΔΩΡΕΑΝ Μεταφορικά άνω των 49€

Άγνωστες Ευεργετικές Επιδράσεις Ουσιών

Η σύγχρονη μελέτη των ουσιών και οι εγκρίσεις από τους εθνικούς οργανισμούς για τη χρήση τους ανανεώνονται συνεχώς. Πολλές ουσίες που χορηγούνται σε δόσεις που φαίνεται να έχουν τις μικρότερες και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζουν άγνωστες ευεργετικές επιδράσεις στις δόσεις αυτές που ανακαλύπτονται μεταγενέστερα σε σχέση με τη χρονολογία έναρξης της κυκλοφορίας τους. Φανερά παραδείγματα είναι τα σκευάσματα των βιταμινών για τις οποίες ακόμα ανακαλύπτουμε νέες ευεργετικές δράσεις, οι στατίνες οι οποίες έδειξαν προστασία των αγγείων και από ανευρύσματα, αντιυπερτασικά φάρμακα και β-αναστολείς που αναδιαμορφώνουν τη στερεομετρική δομή της καρδιάς , ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο , τα ωμέγα λιπαρά οξέα.

Θα έπρεπε να γραφτεί ένα άρθρο για κάθε ουσία της οποία η δράση ήταν μη αναμενόμενα καλύτερη από την αρχική πρόθεση χρήσης της , ο κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί κάποια ουσία είναι βέβαιο οτι δε μπορεί να φανταστεί πως θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτή και πολλές φορές θεωρεί δεδομένη μια κατάσταση καλής υγείας και ποιότητας ζωής η οποία χωρίς την ιατροφαρμακευτική παρέμβαση θα ήταν τελείως αδύνατη.

Γράφει ο Δημητρίου Ιωάννης MD MSc , Καρδιοχειρουργός

Πώς να Θωρακίσετε την υγεία του προστάτη

Οι μισοί άνδρες πάνω από τα 60 θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ενώ το 50% ανεξαρτήτου ηλικίας θα εκδηλώσει προστατίτιδα. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, κάθε άνδρας έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να τον παρουσιάσει μετά την ηλικία των 60 ετών. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει γιατί ο προστάτης είναι τόσο ευαίσθητος, όλα όμως συμφωνούν ότι ο προστατικός αδένας γερνάει όπως όλο το σώμα και ότι η γήρανσή του αυξάνει την επιρρέπεια στις διάφορες παθήσεις. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον προστάτη σας 1. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος 2. Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών από κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, καθώς και από γαλακτοκομικά προϊόντα (να προτιμάτε τα άπαχα) 3. Μην κάνετε κατάχρηση ασβεστίου. Μην πάρετε συμπληρώματα εάν δεν τα συστήσει ένας γιατρός. 4. Να τρώτε τακτικά ψάρι (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) 5. Να τρώτε καθημερινά σαλάτες και τουλάχιστον τρία φρούτα 6. Μην πίνετε πάνω από 1-2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα. 7. Να πίνετε πράσινο τσάι 8. Φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι και να αδειάζετε συχνά την ουροδόχο κύστη σας 9. Να ουρείτε μετά την εκσπερμάτιση 10. Να γυμνάζεστε συστηματικά. 11. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συμβουλευθείτε ένα γιατρό. Ίσως χρειάζεστε προληπτικό έλεγχο από νεαρή ηλικία. Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα προβλήματα του προστάτη - Καλοήθης υπερπλασία - Συχνουρία - Δυσχέρεια στην ούρηση - Αδυναμία αποβολής ούρων - Διακοπτόμενη ούρηση - Μείωση της ακτίνας ροής των ούρων Προστατίτιδα - Τα προαναφερθέντα προβλήματα ούρησης - Αίσθημα καύσου (τσούξιμο) κατά την ούρηση και την εκσπερμάτωση - Πυρετός (συχνά υψηλός) - Πόνος (στους όρχεις, χαμηλά στην κοιλιά ή/και στη μέση) Καρκίνος - Στα αρχικά στάδια συνήθως είναι ασυμπτωματικός - Στα πιο προχωρημένα παρατηρούνται διαταραχές της ούρησης - Σπανίως παρουσιάζονται πόνος κατά την ούρηση και αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα Η εξέταση PSA Η μέτρηση της τιμής του PSA μπορεί να αποκαλύψει τα προβλήματα του προστάτη, καθώς αυξάνεται σε όλες τις παθήσεις του, αλλά κυρίως στον καρκίνο. Οι φυσιολογικές τιμές είναι: Έως 45 έτη = 1,2-1,5 45-55 έτη = 1,6-2,5 55-65  Πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/319524/pos-na-min-pathete-pote-prostati

Στυτική Δυσλειτουργία

ΟΡΙΣΜΟΣ Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, τουλάχιστον 300.000 άνδρες αντιμετωπίζουν μόνιμα ή παροδικά προβλήματα στύσης. Ενώ περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά. Η άγνοια, η προκαταλήψεις και ο φόβος που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της, μια και μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ είναι δυνατό να υπάρξει θεραπεία για το 95% των περιπτώσεων. Επιπλέον, μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη του προβλήματος έως την πρώτη επίσκεψη στον Ανδρολόγο είναι περίπου τα δύο χρόνια, δυο ολόκληρα «χαμένα» χρόνια. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας. Η συχνότητα της διαταραχής αυξάνει με την ηλικία, λόγω της αύξησης της συχνότητας διαφόρων συνοδών παθήσεων. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Υπάρχουν δύο κύριες μορφές ή τύποι στυτικής δυσλειτουργίας, η ψυχογενής και η οργανική στυτική δυσλειτουργία. Στις νεαρότερες ηλικίες έχει βρεθεί ότι οι ψυχογενείς παράγοντες είναι η κύρια αιτία και υπάρχουν στο 70% των περιπτώσεων. Σε ηλικίες 35-50 ετών υπάρχουν οργανικά αίτια στο 57%, ενώ ψυχογενή στο 43%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες , οργανικά αίτια παρατηρούνται στο 85% και ψυχογενή μόνο στο 15%. Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, σχετίζεται με το άγχος και την ανησυχία, που προκαλεί η σκέψη της ερωτικής πράξης ή η αποτυχία σε προηγούμενες προσπάθειες. Η οργανική στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε περισσότερο από 85% των περιπτώσεων. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν:
Κάπνισμα. Μειωμένη σωματική άσκηση. Αρτηριακή υπέρταση. Σακχαρώδης διαβήτης. Στεφανιαία νόσος – καρδιοαγγειακές παθήσεις. Υπερλιπιδαιμία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αγγειακή στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται 3 χρόνια πριν από την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται εύκολα και πρώτα!!! Για τον λόγο αυτό συνιστάται καρδιολογική εκτίμηση σε νεότερους άνδρες 40 – 50 ετών αν διαπιστωθεί στυτική δυσλειτουργία. Νευρογενή αίτια: Σχεδόν κάθε νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως νόσος Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις/τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων, κλπ) ή του περιφερικού νευρικού συστήματος (κυρίως χειρουργικές επεμβάσεις, όπως επεμβάσεις αφαίρεσης προστάτη ή εντέρου ή επεμβάσεις στην ουρήθρα ή το πέος) μπορεί να αποτελέσει αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Η ανατομική εντόπιση και η έκταση της βλάβης καθορίζουν το μέγεθος και το είδος της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αρτηριακά αίτια: Η μετατραυματική αρτηριακή απόφραξη (απόφραξη αρτηριών μετά από τραυματισμό) αποτελεί το μόνο αρτηριακό αίτιο που έχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης. Έχει αποδειχθεί η σχέση της αρτηριοσκλήρυνσης και της στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτες δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία έχει σχέση και με διάφορες συστηματικές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και με γνωστούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως κάπνισμα, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και σακχαρώδης διαβήτης. Φλεβικά αίτια: Αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια και μπορεί να οφείλεται στην παρουσία συγγενών φλεβικών διαταραχών του πέους (η διαταραχή εμφανίζεται στην εφηβεία και είναι σπάνια), σε εκφυλιστικές παθήσεις (νόσος Le Peyronie, ηλικιωμένοι, διαβητικοί) ή τραυματισμούς του ινώδους χιτώνα του πέους, σε δομικές μεταβολές του στυτικού ιστού (λόγω γήρανσης, καπνίσματος, διαβήτη, κλπ), σε ανεπαρκή χάλαση των μυϊκών ινών (αγχώδεις διαταραχές, κλπ) και άλλα. Ενδοκρινικά αίτια: Αυτά μπορούν να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (το συχνότερο ενδοκρινικό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας), ο υπογοναδισμός, η υπερπρολακτιναιμία και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα (υπερ- ή υπο-θυρεοειδισμός). Φαρμακευτικά αίτια και τοξικές ουσίες: Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία είναι ορισμένα αντιυπερτασικά, διουρητικά, αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και διάφορα άλλα φάρμακα. Το κάπνισμα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, λόγω αθηροσκλήρυνσης των αγγείων του πέους. Αν και μικρές δόσεις αλκοόλ βοηθούν στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ο αλκοολισμός προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία, λόγω της δράσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, της ηπατικής δυσλειτουργίας και της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλεί. Τα ναρκωτικά (κάνναβη, ηρωίνη, κλπ), επίσης, παρεμβαίνουν αρνητικά στο μηχανισμό στύσης. Συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας αποτελούν:
Χαλαρή στύση – μειωμένη σκληρότητα. Αδυναμία διατήρησης της στύσης κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Η  έλλειψη ή σημαντικά μειωμένη ερωτική επιθυμία. Η μείωση της συχνότητας και της έντασης των πρωινών ή και νυκτερινών στύσεων. Διαταραχές εκσπερμάτισης: πρόωρη, καθυστερημένη ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ακρογωνιαίο λίθο στην διάγνωση αποτελεί ένα καλό, λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό και η κλινική εξέταση. Ακολουθεί βασικός εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τις αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας (γενική αίματος και βιοχημικό έλεγχο) και ορμονικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης και προλακτίνης συνήθως). Επιπρόσθετα, όταν ο Ανδρολόγος κρίνει απαραίτητο διενεργούνται ειδικές διαγνωστικές δοκιμασίες:
Η έγχρωμη Doppler – triplex υπερηχοτομογραφία του πέους, η οποία είναι απλή και η ευρύτερα διαδεδομένη μέθοδος εκτίμησης της αιμοδυναμικής του πέους. Η καταγραφή νυκτερινών στύσεων, η οποία γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής (rigid scan) που μετρά την αύξηση της διαμέτρου, τη σκληρότητα στη βάση και την κορυφή του πέους και τη συχνότητα των στύσεων. Η σηραγγομετρία/σηραγγογραφία, που αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στη διάγνωση διαταραχών του μηχανισμού φλεβικής απόφραξης, αλλά είναι επεμβατική.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ενεργός σεξουαλική ζωή οδηγεί σε ποιοτικότερο χρόνο ζωής γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα λύσης του προβλήματος. Την στιγμή μάλιστα που ο σύγχρονος Ανδρολόγος διαθέτει αρκετά όπλα στην φαρέτρα του για την επιτυχημένη αντιμετώπισή του. Πρώτα από όλα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία. Επίσης να αντιμετωπίζονται συστηματικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ. Μόνο με την έναρξη σωματικής άσκησης (περπάτημα 1 ώρα) και απώλεια βάρους μπορούμε να βελτιώσουμε την στύση μας κατά 30%. Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι αγγειακής αιτιολογίας προτείνονται τα ακόλουθα:
Η χορήγηση φαρμάκων αναλόγων δόσεων και για διάστημα ικανό να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων που έχουν δράση σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να γίνονται από τον ίδιο τον ασθενή κατόπιν εκπαιδεύσεως από τον ειδικό Ανδρολόγο. • Οι αντλίες κενού είναι αρκετά διαδεδομένες στην Αμερική και στην Ιαπωνία, αλλά θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες. • Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος της εφαρμογής κρουστικών κυμάτων στο πέος. Τα κρουστικά κύματα προκαλούν νεοαγγειογένεση. Δηλαδή δημιουργούνται νέα αγγεία στο πέος τα οποία αντικαθιστούν τα καταστραμμένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής στο πέος. (Δείτε περισσότερα εδώ) • Priapus Shot (P-Shot) : PrP θεραπεία, χρησιμοποιεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, δηλαδή πρόκειται για το δικό μας αίμα. Εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες του αίματος μας να διεγείρει τα κύτταρα του πέους, μέσω της ενεργοποίησης των φυσικών μηχανισμών αναγέννησης. (Δείτε περισσότερα εδώ) • Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης αποτελεί την εναλλακτική χειρουργική λύση του προβλήματος. (Δείτε περισσότερα εδώ)
ΠΡΟΛΗΨΗ Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και παθήσεις που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.   Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι:
Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ή απώλεια βάρους, αν είστε παχύσαρκος. Σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Μεσογειακή διατροφή. Έχει δείξει ότι βοηθά όχι μόνο την καρδιά αλλά και τη στύση. Μελέτες σε άντρες με σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό και με στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά. Η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία. Διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τα αγγεία σιγά σιγά. Άρα όχι μόνο σταματάμε την καταστροφή τους, αλλά επιτρέπουμε στον οργανισμό να θεραπεύσει τις «πληγές» των αγγείων. Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να φροντίσετε για διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε ένα αποδεκτό εύρος τιμών που θα σας καθορίσει ο γιατρός σας. Ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, επιδρούν αρνητικά στη στύση. Συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας, και αυτός θα σας προτείνει λύση. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Και τα δύο μπορεί να προκαλούν χαλάρωση και να «βοηθούν» τη διάθεση για σεξ, η σταθερή όμως χρήση τους έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει τις στύσεις και τη σεξουαλική ζωή. Αντιμετώπιση της δυσθυμίας και κυρίως της κατάθλιψης. Και τα δύο προβλήματα επιβαρύνουν ή προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξει φάρμακα που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το stress και το άγχος, προκαλούν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση ή/και διατήρηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου/σεξολόγου, προσπαθήστε να τα διαχειριστείτε ή να εμποδίσετε τα συμπτώματα αυτά να επηρεάσουν τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. πηγή :
http://www.andrologos-ourologos.gr/%cf%83%cf%84%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1/
     

Πολυκυστικές Ωοθήκες: 5 καθημερινές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις

Mothersblog Team 08 Οκτ 2021 ΥΓΕΙΑ
  • Πολυκυστικές Ωοθήκες-Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την καθημερινότητά της;
  • Πολυκυστικές Ωοθήκες- Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων
Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν επηρεάζουν μόνο τον κύκλο της περιόδου μιας γυναίκας και τη γονιμότητά της, αλλά επηρεάζουν και την καθημερινότητά της. Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν ακμή ή έντονη τριχοφυΐα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα τόσο στην καθημερινή της ζωή όσο και στην ψυχολογία της. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν και τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χάσει βάρος, να πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τη διατροφή της, να ασκείται τακτικά και να παρακολουθεί το βάρος της, ώστε να μην έχει μεγάλες αυξομειώσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει τον κύκλο της. Έτσι θα έχει λιγότερο άγχος, θα γνωρίζει το σώμα της και τις ικανότητές του, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Έχοντας λιγότερο άγχος, η καθημερινότητά της θα είναι πιο ισορροπημένη και η ψυχολογία της καλύτερη. Και αυτό, γιατί οι ορμόνες θα είναι ρυθμισμένες, χωρίς μεγάλες εναλλαγές.
polikistikes oothikes ygieines synithies 2

Πολυκυστικές Ωοθήκες-Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την καθημερινότητά της;

Με απλούς τρόπους που μπορούν να γίνουν συνήθεια:
  1. Με έλεγχο του βάρους με σωστή διατροφή, για παράδειγμα μειώνοντας τη μερίδα των υδατανθράκων. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος, ίσως να χρειαστείτε τη βοήθεια του διατροφολόγου.
  2. Με ήπια καθημερινή άσκηση: παρακολουθήστε στο κινητό πόσα βήματα κάνετε την ημέρα ή δοκιμάστε μια νέα μορφή άσκησης, όπως η yoga.
  3. Με διαχείριση του άγχους, του στρες. Εάν νιώσετε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια του ειδικού σε κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής σας, μη διστάσετε να τη ζητήσετε.
  4. Μην αμελείτε το ετήσιο ραντεβού για γυναικολογικό έλεγχο και υπερηχογράφημα ωοθηκών. Μετά τα 30, προγραμματίστε ένα προληπτικό τσεκ-απ στο γυναικολόγο αναπαραγωγής για θέματα γονιμότητας.
  5. Μην ξεχνάτε: δεν είστε μόνη! Ζητήστε τη βοήθεια και στήριξη από τους οικείους/φίλους/συγγενείς.

Πολυκυστικές Ωοθήκες- Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Ξέρατε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων είναι τα αντισυλληπτικά χάπια; Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να κάνει αξιολόγηση του προφίλ της κάθε γυναίκας ξεχωριστά και να της προτείνει το σωστό πλάνο. Ευριπίδης Μαντούδης Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’ πηγή :
https://www.mothersblog.gr/mama/ygeia/story/125408/polykystikes-oothikes-5-kathimerines-synitheies-poy-theleis-na-yiothetiseis
 

Χορήγηση Βιταμίνης D σε εγκύους – TDM

Η εγκυμοσύνη αντιπροσωπεύει μια περίοδο δυναμικών αλλαγών αναφορικά με τη δομή και τη φυσιολογία τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Διάφοροι παράγοντες, εξωγενείς και ενδογενείς, επιδρούν κατά τη διάρκειά της, τόσο βλαπτικά όσο και προστατευτικά, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου οργανισμού.

Ένας από τους παράγοντες που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί η βιταμίνη D. Η επάρκειά της κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Από την άλλη μεριά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συσχετισθεί με ποικίλες αρνητικές εκβάσεις, τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό και, αργότερα, το παιδί. Η μελέτη αυτή στοχεύει στο να μελετηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα της χορήγησης της βιταμίνης D τουλάχιστον 3 μήνες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εγκυμοσύνη θεωρείται ως κατάσταση υψηλού κινδύνου για την ανεπάρκεια βιταμίνης D, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται σημαντικά και συνήθως δεν υπάρχει συστηματική χορήγηση σκευασμάτων υποκατάστασης.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εκτιμηθούν τα θεραπευτικά επίπεδα της βιταμίνης D υγιών εγκύων γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, να συμβάλλει μέσω της καταγραφής της επάρκειας της βιταμίνης D , στο σωστό δοσολογικό σχήμα και τη μέτρηση των θεραπευτικών επιπέδων (TDM) του φαρμάκου που λάμβαναν πριν , κατά τη διάρκεια της κύησης έως και τον τοκετό. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D κατά την κύηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αποτελεί ένα βασικό κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D κατά την κύηση δεν καταφέρνει να αυξήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συγκεντρώσεις στο αίμα, κυρίως λόγω της μικρής δοσολογίας που επικρατεί παγκοσμίως.

Περισσότερες μελέτες είναι αναγκαίες για να διευκρινιστεί η ικανή δοσολογία χορήγησης αλλά και ο χρόνος έναρξης της θεραπείας.

πηγή: https://ikee.lib.auth.gr/record/316834/files/GRI-2020-26957.pdf

 

Back to Top

ΛΑΒΕΤΕ ΚΟΥΠΟΝΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μας και κερδίστε

2,00€

 Ισχύει για όλες τις παραγγελίες άνω των 20,00

Συμπληρώνοντας αυτή την φόρμα συμφωνείται με τους όρους χρήστης όπως αυτοί αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου μας.

 

Product has been added to your cart